De Kaasdroger

Postcode
3370
Gemeente of Stad
Boutersem
Straat en nummer
Klein-Heidestraat
Juridische Structuur
Mede-eigendom
Type Bewoners
Aantal units
4
Website
De Kaasdroger

Beschrijving

De Kaasdroger is een co-wonen project van vier gezinnen (variërend qua aantal leden). Hun woonidee ziet er als volgt uit:

De Kaasdroger is een woonproject met 3 pijlers: samen wonen, ecologisch leven en ervaring delen. De Kaasdroger telt 5 units. Er zijn 4 woonunits (feitelijke vereniging) en 1 projectunit 'De Broeikas' met een aparte juridische structuur (cvba met sociaal oogmerk). De units hebben elk een privatieve tuin. Gemeenschappelijke ruimten zijn eerder functioneel: wasplaats, werkruimte, berging, fietsenstalling, gemeenschappelijk binnenerf. In 2016 werd De Broeikas opgericht, een verstillende coworkingruimte voor ondernemers en kunstenaars.

Waar De Kaasdroger een verhaal vertelt van 'samen wonen', vertelt De Broeikas een verhaal van 'samen werken'. De Broeikas is een cvba, dat betekent dat de plek eigendom is van alle vennoten. Momenteel telt De Broeikas 184 vennoten en dat aantal blijft groeien.

 

Uniek aan De Kaasdroger is dat alle units verbouwd zijn op een bio-ecologische wijze. Het project is gelokaliseerd in een beschermd monument, een verikantshoeve die dateert van 1838. Er werd geïsoleerd met natuurlijke materialen (stro, hennep, schelpen) en de muren werden bezet met leem. Ook de gebruikte energeisystemen zijn doordacht. Er is een centrale pelletverwarming, een zonneboiler en warmtewisselaar. Het regenwater wordt gezuiverd tot drinkwater.

 

Er is een gemeenschappelijke tuin met moestuin, weides, stal, vuurplaats, composttoilet en een buitenspeelruimte voor kinderen met klimboom en boomhut.

Overleg is heel erg belangrijk in een samenhuisproject. Heel concreet is er tweewekelijks een vast overlegmoment ingepland. Na een rondje inventariseren de bewoners agendapunten die ze vervolgens één voor één overlopen. Af en toe wordt er een extra overleg ingepland als er meer inhoudelijk moet doorgepraat worden over een welbepaald thema. Voor het verdelen van de kosten hanteren de bewoners verschillende verdeelsleutels. Heldere afspraken over geld en financiën zijn essentieel om het samenwonen vlot te laten verlopen. 

Ongeveer één keer per maand is er een gemeenschappelijke werkdag. Dan wordt er samen gewerkt aan gemeenschappelijke projecten: moestuin, fietsenstalling, gemeenschappelijke verbouwingen. Een werkdag start om 9u en loopt tot 18u. Vervolgens eten de bewoners samen en brengen ze de avond samen door. Af en toe wordt ook een gemeenschappelijke uitstap gepland. De grote kinderen gaan babysitten bij de kleintjes. De bewoners helpen mekaar. Er is eveneens een taakverdeling om een aantal taken (gras maaien, voor de dieren zorgen,...) vlot te laten verlopen.

Groepssamenstelling: 2 gezinnen met kinderen, een jong koppel zonder kinderen en vrouw wiens kinderen reeds uitgevlogen zijn. 

Website De Broeikas: www.debroeikas.be

Bekijk een korte video hier.