Cohousing La Grande Cense

Postcode
1480
Gemeente of Stad
Clabecq
Straat en nummer
Rue des Déportés 4
Juridische Structuur
Mede-eigendom
Type Bewoners
Gemengde leeftijden
Aantal units
22
Website
La Grande Cense

Beschrijving

Een prachtige vierkantshoeve met de uitstraling van een dorpspleintje werd omgebouwd tot de eerste echte cohousing van België. Ze ligt aan de rand van het Waals dorpje Clabecq, net bij de taalgrens op 6 km van Halle. De hoeve met bijgebouwen biedt onderdak aan 22 huishoudens (gezinnen en alleenstaanden), met gemeenschappelijke ruimtes. De jongste van de kinderen is er geboren, de oudste bewoner is ondertussen meer dan 90 jaar.

De privé-woningen zijn volledig autonoom. Daarnaast zijn er uitgebreide gemeenschappelijke delen zoals eetzaal, keuken, wasserette, kinderspeelruimten, verder nog hobbyruimte, werkatelier, stille ruimte, groot terras, gastenkamers, fietsenberging, grote tuin met boomgaard, e.a.

Respect voor de natuur en gezond wonen zijn erg belangrijk. Daarom is het project ecologisch en biologisch verantwoord: met o.a. compacte bebouwing, goede isolatie (lage energie woningen), verantwoord energie- en waterbeheer, autovrije zone, delen van ruimte, voorzieningen en toestellen.
Het project gaat uit van zelfbeheer en democratische besluitvorming (consensus). Het project is voorbereid door een VZW en voor de collectieve bouw was er tijdelijk een Burgerlijke Maatschap. De groep hecht er ook belang aan zich goed te integreren in de lokale samenleving.

Bewoners hebben de gelegenheid om enkele keren per week samen te eten in gezelschap of een warme maaltijd af te halen.