Verhalen

SAMENHUIZER VAN DE MAAND | Jorn (Cohousing Vosberg)

Isabelle
Geplaatst op  

05/10/2022

Elke maand benoemt Samenhuizen vzw één samenhuizer tot 'Samenhuizer van de maand'.
Via 10 korte vragen schetsen we een portret van deze persoon én achterhalen we wat deze persoon nu net
zó bijzonder maakt. ✨

Deze maand ontmoetten we Jorn Verbeeck van Cohousing Vosberg, Wezembeek-Oppem.

Ken jij ook iemand die het verdient om eens in de kijker te worden geplaatst? 
Laat het ons weten! Klik hier.

10 vragen aan dé Samenhuizer van de maand


1. Wat maakt je 'oh zó gelukkig'?

Na jarenlang denken en werken rond maatschappelijke transities - dat eindelijk ook zelf in de praktijk proberen te brengen. En dat dan nog in een voormalig klooster! Daarbij gaat het voor mij om meer dan het 'samenwonen' alleen. Het gaat ook over het nadenken over hoe we (willen) samenleven. En over het uitzoeken hoe we, voorbij het in onze samenleving dominante individualisme, opnieuw warme en betekenisvolle verbindingen kunnen aangaan.


2. Waarom heb je ervoor gekozen om te gaan samenhuizen?

Het is een fijne ontdekkingstocht, daar alleen al voor. Maar daarnaast is het ook een opportuniteit om opnieuw veel meer te delen. Gaande van waarde- en opvoedings- visies en stijlen, over ruimte- en spullengebruik, tot een snelle koffie in de ochtend. Zonder dat dat alles een verplichting hoeft te zijn.

En ook omdat je in ons project met elke 2m² bespaarde oppervlakte, plots 70m² gedeelde ruimte kan creëren om de gekste ideeën naar invulling op los te laten.


3. Welk gerecht doet het altijd goed in je woongemeenschap én wil je het recept met ons delen? 👨‍🍳

De 'Auberge Espagnole' omdat er telkens wel iets nieuws en onbekend bijzit. En eender wat Carl kookt, maar dat moet je ter plekke zelf maar eens komen ontdekken. Wie bij ons binnenstapt, zegt achteraf meestal ook dat taart en iets fris altijd in overvloed aanwezig zijn.


4. Wat is je grootste prestatie? 💪

Dat we vanuit onze collectieve intelligentie een meertalig, intergenerationeel én inclusief woonproject hebben uitgebouwd. En dat in een lastige grijze zone van de wetgeving. Dat we een hechte groep gevormd hebben, zo ergens tussen kennissen, vrienden en familie in. Maar ook de partnerschappen die we hebben opgezet, zijn enorm leerrijk en hartverwarmend geweest.

Als we onze blik naar buiten richten zien we dat onze goesting, om op een begrijpelijke en laagdrempelige manier maatschappelijke meerwaarde te creëren, nu ook op de omliggende wijk afstraalt. Het inrichten van een stukje privédomein tot een semipubliek dorpsplein voor de wijk, vormt een uitnodigen tot ontmoeting: een bank, een glas, en een goed (buren)gesprek doet mensen vaak al gelukkig naar huis gaan.

5. Als je één ding kon veranderen aan je woongemeenschap, wat is dat dan? 😈

De steenweg vlak voor onze deur, lang na de stichting van het klooster aangelegd. Deze vormt een harde barrière voor de zachte verbinding die we op vele vlakken zoeken.


6. Wat is je favoriete geur?

De vijgenboom die in bloei staat in de nazomer. Maar ook nog steeds de geur van oude boeken die in de voormalige archieven van ons klooster hangt.


7. De grootste les die je van samenhuizen geleerd hebt is ...

Dat een samenwoonproject nood heeft aan ervaring en expertise, om voorbij de regelgevende drempels en hokjes te kijken, die zulke projecten vaak nog eerder ontmoedigen dan faciliteren.


8. Hoe kom je tot rust? 🧘

Door in onze tuin de sporen van onze 'huisvos' te volgen. De kinderen op de binnenplaats van het project te zien leren fietsen óf door een zelf gebrouwd biertje in onze pop-up Vosbar.


9. Wat bewonder je het meest aan een andere woongemeenschap? 🙌

Shout out to 'La Placette' die in onze eigen gemeente zo'n 35 jaar geleden al voorloper waren in het zoeken naar vormen van cohousing.


10. Wat is, volgens jou, een belangrijke eigenschap om in een woongemeenschap te leven?

Het vertrouwen hebben dat we samen tot betere oplossingen komen, dan wanneer we diezelfde uitdagingen individueel of per gezin zouden moeten uitwerken. Ook wanneer we ons volop in de complexiteit van het samenleven, regelgeving, statuten, gewoonten en verwachtingen bevinden. Maar vooral dat vertrouwen durven en kunnen geven, als je als individu niet alle details van het collectieve project in de vingers hebt.

De kwetsbaarheid toestaan om te zeggen wat je (soms) ook niet ligt, of wat niet voor jou werkt. En de openheid van de groep om daar gepast, en vaak ook zachtjes zoekend, mee om te gaan.

BONUS I Shout out to ... 📣
Er leven héél wat interessante personen en projecten in jouw netwerk. Ken jij iets of iemand die zéker een mention verdient? Zo iets/iemand die we eigenlijk allemaal zouden moeten kennen ... Shoot! 

Bénédicte Gombault van de Koning Boudewijnstichting, om haar mens zijn, haar hulp en vertrouwen in de waarden achter ons project.


Cohousing Vosberg

Wist je dat in Wezembeek-Oppem één van de grootste cohousing projecten van België in de startblokken staat? Het voormalig passionistenklooster gaat de nieuwe thuis worden van zo'n 50 volwassenen en 20 kinderen in een duurzaam, sociaal en inclusief project.

Nominatie - Samenhuizer van de maand

De 'Samenhuizer van de maand' wordt maandelijks gekozen door anonieme nominatie van onze lezers.

Wil jij ook graag iemand nomineren voor 'Samenhuizer van de maand'? 
Vertel ons wie het is en waarom deze persoon zéker in aanmerking moet komen!