Verhalen

SAMENHUIZER VAN DE MAAND I Chiara Nicque

Bernard
Geplaatst op  

09/02/2023

Elke maand benoemt Samenhuizen vzw één samenhuizer tot 'Samenhuizer van de maand'.
Via 10 korte vragen schetsen we een portret van deze persoon én achterhalen we wat deze persoon nu net
zó bijzonder maakt. ✨

Deze maand ontmoetten we Chiara Nicque.

Ken jij ook iemand die het verdient om eens in de kijker te worden geplaatst? 
Laat het ons weten! Klik hier.

10 vragen aan dé Samenhuizer van de maand

Ik woon in:

Deelhuis SPA of de spa. Geen politieke overtuiging, wel omwille van de straatnaam waarin onze gemeenschap gelegen is … Sint-Pietersaalststraat. 
Maar wat ik eigenlijk veel fijner vind, is dat we elkaar ‘nootjes’ noemen. Een afkorting voor huisgenootjes. 

Ik woon er met:
Ik woon er samen met Lies, Kim, Kaatje, Daniël, Pieter en Katinka. Een groot herenhuis met zeven waar we elk ons eigen slaapkamer hebben. We delen de keuken, twee badkamers, twee woonkamers en een tuin.

1. Wat maakt je 'oh zó gelukkig'?

Oranje sokken. Ik heb voor mijn dertigste verjaardag oranje sokken gevraagd als cadeau en ben nu trotse bezitter van een serie oranje sokken. Mijn dagen mét oranje sokken voelen oprecht gelukkiger. 

2. Waarom heb je er voor gekozen om te gaan samenhuizen?

Het is voor mijzelf eerder een gevoelskeuze dan een rationele keuze. Ik heb het “alleen wonen” simpelweg nooit als een optie gezien. Ik heb graag mensen rond mij en verbind me graag. Van iedereen waar ik mee samenwoon, leer ik bij.
Door wie ze zijn, door hun interesses, door wie en wat ze in huis brengen, …
Dankzij het samenwonen gaat dat ‘leren kennen’ heel snel. Op enkele maanden tijd zit je al onder elkaars huid. In elkaars hart. Soms op elkaars maag. Een zelfgekozen familie. 

En ook op maatschappelijk vlak… Mensen die zelf goed wonen zijn zich vaak niet bewust van het groot tekort aan kwalitatieve betaalbare woningen. Daarboven wonen we, in vergelijking met andere Europese landen, gemiddeld veel groter. Veel woonruimte wordt vandaag onderbenut. De beschikbare woonruimte herverdelen kan een deel van de oplossing voor de wooncrisis zijn.

3. Welk gerecht doet het altijd goed in je woongemeenschap én wil je het recept met ons delen?  👨‍🍳

Onze croque machine wordt het meest gebruikt. Verder zijn we altijd heel dankbaar wanneer iemand kookt. Iedereen heeft zowat diens eigen kookstijl. We hebben geen vast samen-eet-ritme, maar belanden wel geregeld samen aan tafel met wie dan toevallig thuis is.
We kopen quasi al ons eten gemeenschappelijk en hebben een systeem om de kost naar verhouding van wie wat consumeert te verdelen. Ik denk dat dat nog best uitzonderlijk is in een deelhuis. 

4. Wat beschouw je als je grootste prestatie? 💪

Vertragen in een snelle wereld. Omdat ik een huis deel betaal ik relatief weinig woonkosten en kan ik het me permitteren om deeltijds te werken. Dat voelt vaak als een gigantische luxe.
Tijd als immateriële luxe. 

5. Als je één ding kon veranderen aan je woongemeenschap, wat is dat dan?

De juridische structuur. Ik huur momenteel een groot herenhuis met zeven. In een huurhuis zit ik toch wat met het gevoel dat ik met mijn spaargeld de spaarpot van een ander verrijk.
Ik heb nooit echt de drang gevoeld om een huis te ‘bezitten’. Het is overigens vrijwel onmogelijk om met zeven een huis te kopen. Mocht ik één ding kunnen veranderen zou ik van ons deelhuis een coöperatief woonproject maken. Een wooncoop-huis. Wie weet … ooit.

6. Wat is je favoriete geur?  

De grote struiken lavendel die in onze geveltuin staan. En dan met een koffie, in de ochtendzon vanop onze gevel-bank naar voorbijgaande mensen kijken. Ik kijk uit naar de lente … 

7. De grootste les die je van samenhuizen geleerd hebt, is …

Open communiceren. Dat betekent zelf aangeven waar ik behoefte aan heb, maar ook ruimte creëren om naar anderen te luisteren is belangrijk. Ook als alles voor mijzelf goed voelt, is dat mogelijks niet zo voor een ander.
Aanvaarden dat iedereens gewoontes kunnen verschillen en beseffen dat mijn gewoontes niet per se beter zijn dan die van een ander. Op zoek gaan naar die gouden middenweg. 

8. Hoe kom je tot rust? 🧘

Veelal door te gaan wandelen, een boek te lezen of op te ruimen, gewoon door even op m'n bed te liggen.
Schrijven, zodat dat geen dat in mijn hoofd zit een plaats kan krijgen.
Af en toe gewoon de dag doorkomen met mijn koptelefoon op, soms zelfs zonder dat er iets afspeelt, gewoon om het signaal te geven dat ik gerust gelaten wil worden.
Bewust alles vertragen. 

9. Wat bewonder je het meest aan een andere woongemeenschap? Wil je delen over welke gemeenschap het gaat? 🙌

Spreefeld cohousing in Berlijn. Ik ben er enkele jaren terug tijdens een studiereis op bezoek geweest. Het bezoek is blijven hangen. De verschillende lagen in privéruimtes, gesloten gedeelde ruimtes en open gedeelde ruimtes zorgen voor vele kleine communities in een grotere community.
Heel inspirerende plek. Én ook een coöperatieve. 

10. Wat is, volgens jou, een belangrijke eigenschap om in een woongemeenschap te leven?

Soms lopen de dingen niet zoals je het wil. Dat moet je dan als een leermoment zien. 

 BONUS - Shout out to ...   📢

wooncoop! Want coöperatief wonen biedt veel potentieel om meer gemeenschappelijke woonvormen te realiseren met een grotere sociale samenhang, duurzaamheid, betaalbare huisvesting en zelfbestuur. Ik geloof in coöperatief wonen. En het doet deugd om deel te mogen zijn van wooncoop. En als jij er ook in gelooft kan je meebouwen!

Nominatie - Samenhuizer van de maand

De 'Samenhuizer van de maand' wordt maandelijks gekozen door anonieme nominatie van onze lezers.

Wil jij ook graag iemand nomineren voor 'Samenhuizer van de maand'? 
Vertel ons wie het is en waarom deze persoon zéker in aanmerking moet komen!