Blogs

BOOKREVIEW | “We built a village, Cohousing and the Commons” van Diane Rothbard Margolis

Bernard
Geplaatst op  

28/06/2023

Onze medewerker Sabrine las het boek “We built a village, Cohousing and the Commons” van Diane Rothbard Margolis en schreef hierover een korte review:

Het boek vertelt het ontstaan van Cambridge Cohousing met 41 wooneenheden in Massachusetts.

De schrijver is sociologe en dat merk je op verschillende plaatsen in het boek. Ze spint thema’s uit die ruimer gaan dan cohousing, als kader is het een interessante aanvulling. Opvallend is dat ze conflicten en meningsverschillen niet verstopt, tot en met het weergeven van al dan niet ongelukkig geformuleerde mails. Het geeft het boek een trage opbouw, met nogal wat negatieve overwegingen – gelinkt aan de stress rond de bouwwerken, de groei van de groep, het zoeken naar een goede manier van communiceren.

Maar geleidelijk komt er meer positieve energie in de woongemeenschap waardoor er ruimte komt voor nieuwe overwegingen: het omgaan met privé eigendom en commons, het gestaag ouder worden van de community en de hunker naar gezinnen met kinderen, maar ook de relativering van cohousing als dè oplossing tegen eenzaamheid,… het is een eerlijk en inspirerend relaas van een cohousing die ondertussen al 20 jaar bestaat.

Onze Samenhuizen bibliotheek heeft veel titels omtrent het thema van gemeenschappelijk wonen. Als je deze graag raadpleegt kan je ons steeds een mailtje sturen op info@samenhuizen.be
Momenteel is onze nieuwe webshop nog in aanbouw, binnenkort zullen we dus weer enkele titels te koop kunnen stellen!