Blogs

BOOKREVIEW | Les clés de l’habitat participatif, mes expériences du vivre-ensemble' - Audrey Gicquel

Isabelle
Geplaatst op  

17/11/2022

Onze medewerker Sabrine las het boek 'Les clés de l’habitat participatif, mes expériences du vivre-ensemble' van Audrey Gicquel en schreef hierover een korte review :


" Het is een recent boek dat vlot leest (Frans). Er zit een stevig blok concrete tips en oefeningen in over het opzetten, organiseren en leven in een woongemeenschap. De auteur schrijft vanuit haar eigen ervaring, maar die zijn erg herkenbaar en worden ondersteund door ervaringen in andere woongemeenschappen en literatuur.

In het eerste deel van het boek staat een flink hoofdstuk over de Franse context, zowel de geschiedenis als de actuele situatie. Dat is interessant om lezen, maar als je op zoek bent naar concrete informatie is het minder urgent om te lezen. Het stemt desalniettemin tot nadenken over de Belgische context. Vanaf ongeveer blz. 50 wordt het concreet, boeiend en nuttig.

Voor deze auteur bestaan de grondvesten van een project uit een visie en een groep. Van daaruit beschrijft ze 3 pijlers die moeten ontwikkeld worden: de communicatie, participatie en beheer van het project. Verder bekijkt ze nog de rollen in een groep, in de ontwikkelingsfase en bij bewoning, mogelijke begeleiding van een project en de keuze van de juridische structuur (in een Franse context maar vergelijkbaar). Het boek wordt na elk hoofdstuk samenvattend geïllustreerd waardoor het een zekere luchtigheid behoudt. "

"Voor deze auteur bestaan de grondvesten van een project uit een visie en een groep."

Heb jij interesse in het boek? Via de website van Union Habitat krijg je toegang tot de inhoudsopgave van het boek.
Voor meer interessante open access lectuur raden wij Solutions Library aan.

Via onderstaande knop kan je alvast de inhoudstafel van het boek 'Les clés de l’habitat participatif, mes expériences du vivre-ensemble' meteen raadplegen.

Deze bookreview ontstond spontaan. Wil jij in de toekomst graag meer van dit soort reviews? Geef ons een seintje, via info@samenhuizen.beSamenhuizen vzw beschikt over een bibliotheek rijk aan titels m.b.t. 'gemeenschappelijk wonen' - bij interesse zetten we deze graag in de kijker. Tip! Enkele titels bieden wij ook aan in onze webshop.