Verhalen

SAMENHUIZER VAN DE MAAND I Paul Proost

Bernard
Geplaatst op  

07/03/2023

Elke maand benoemt Samenhuizen vzw één samenhuizer tot 'Samenhuizer van de maand'.
Via 10 korte vragen schetsen we een portret van deze persoon én achterhalen we wat deze persoon nu net
zó bijzonder maakt. ✨

Deze maand ontmoetten we Paul Proost.

Ken jij ook iemand die het verdient om eens in de kijker te worden geplaatst? 
Laat het ons weten! Klik hier.

10 vragen aan dé Samenhuizer van de maand

Ik woon in ...
Paul Proost lid van de Marrakeshgroep vluchtelingen

Ik woon er als / met ...
Alleenstaande

1. Wat maakt je 'oh zó gelukkig' ? 

Gelukkig worden door anderen gelukkig te zien.
Het werken samen met vluchtelingen heeft een hele nieuwe wereld geopend van rijkdom van culturen, godsdiensten, talen, tradities... Het kunnen delen van deze rijkdom met elkaar is voor mij een bijzondere ontdekking.
Heel de wereld ontmoeten via een intens contact met mensen uit andere culturen verruimt je blik enerzijds en doet mij stilstaan bij mijn eigen roots anderzijds.

2. Waarom heb je er voor gekozen om te gaan samenhuizen?

Het ontmoeten van een Syrische vluchteling, Solomon Mohammed Murrey, die door zijn specifieke procedure geen recht op bed-bad-brood had, deed mij niet twijfelen om met hem mijn woning te delen.

Ik volgde hem al vanuit zijn vroegere LOI gedurende 2 jaar en had al een echte vriendschapsband opgebouwd. Het was voor mij evident dat hij bij mij thuis een tweede 'thuis' kon vinden. Investeren in mensen met een gegarandeerd rendement, zo zie ik het.
Je eigen woning kunnen en mogen delen met iemand die thuisloos is, is een bijzonder rijke ervaring. Samen-leven, samen-eten, samen-werken, samen op bezoek gaan bij andere vluchtelingen, samen-delen, ....

Het doet jezelf beter kennen en zorgt voor een échte vriendschapsband. Solomon is ondertussen als een 'broer' voor mij geworden.

3. Welk gerecht doet het altijd goed in je woongemeenschap én wil je het recept met ons delen?  👨‍🍳

Via het contact met o.a. Arabische vluchtelingen heb ik rijst leren eten en rijst in alle mogelijke variaties en combinaties leren ontdekken.
De Arabische keuken is bijzonder lekker en samen of om beurt maken we de warme maaltijden voor elkaar klaar. Telkens een bijzondere gebeurtenis om samen van gerechten te genieten en bewust mee halal te eten.

4. Wat beschouw je als je grootste prestatie? 💪

Iemand in je woning ontvangen is een hele stap.
Ik denk dat ik er telkens in slaag om de gast het gevoel te geven écht thuis te kunnen en te mogen komen.' Mijn woning is jouw woning' is meestal het eerste startpunt bij het samenhuizen met een vluchteling.

Als je je medebewoner alle vertrouwen geeft en duidelijke afspraken maakt, wordt samenleven geen opdracht maar een rijkdom. Heel snel slaag ik erin om ervoor te zorgen dat de vluchteling zich écht thuis voelt en tot rust kan komen.

5. Als je één ding kon veranderen aan je woongemeenschap, wat is dat dan? 

De vluchteling heeft een eigen slaapkamer, maar de keuken, woonkamer, badkamer gebruiken we gemeenschappelijk. Dat maakt dat je duidelijk rekening moet houden met de andere. Anderzijds maakt het ook dat je elkaar heel goed leert kennen en dat je niet naast elkaar gaat leven, maar samen heel wat deelt met respect voor de privacy van de andere.

Mijn woning ligt in de natuur, heel afgelegen. Dat geeft heel wat kansen tot buitenactiviteiten. Nadeel is wel dat de vluchteling die gast is geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer en telkens nood heeft aan transport.

6. Wat is je favoriete geur?  

Via de Syrische keuken ben ik meer en meer bewust geworden van de kleurenrijkdom en de rijkdom van geuren in de typische gerechten uit Syrië en Irak.
Een streling voor het oog en voor je reukorgaan om nog niet te spreken over de rijkdom aan smaken.

7. De grootste les die je van samenhuizen geleerd hebt is ...

Via het samenhuizen leer je de ander écht kennen. Wanneer iemand thuis komt, kan hij ook zijn emoties en gevoelens delen en word je een deel van zijn levensverhaal.
Door het samenhuizen kunnen gekwetste mensen en mensen op de vlucht écht thuis en op verhaal komen en zodoende de nodige energie opdoen om hun leven terug in handen te nemen. Het delen van hun verhaal is heel dikwijls een belangrijk onderdeel in het verwerkingsproces.
'De vluchteling' wordt een mens van vlees en bloed met zijn vreugde/verdriet/verlangens/dromen. Geef mensen voldoende tijd om tot rust te komen en verwoord aan hen uitdrukkelijk dat je blij bent dat ze op je levensweg gekomen zijn.

8. Hoe kom je tot rust? 🧘

Wandelen in de natuur of het beluisteren van klassieke muziek geeft me rust. Ook het samen op bezoek gaan bij andere vluchtelingengezinnen om samen maaltijd te 'vieren' en de dagdagelijkse dingen met elkaar te delen.

9. Wat bewonder je het meest aan een andere woongemeenschap? Wil je delen over welke gemeenschap het gaat? 🙌

Een van mijn vrienden vluchtelingen was twee jaar te gast na zijn aankomst in Brussel bij een echtpaar met 2 kleine kinderen. Deze ervaring heeft de vluchteling zoveel kansen geboden om thuis te komen in een warme familie, contact uit te bouwen met de kinderen en zo goed de taal te leren, kennis te maken stap voor stap met onze westerse cultuur.
Als hij vertelt over die ervaring, zie ik de schittering in zijn ogen.

10. Wat is, volgens jou, een belangrijke eigenschap om in een woongemeenschap te leven?

Wederzijds respect is een basisgegeven. Tijd nemen en ruimte maken om de ander tot rust te laten komen en stap voor stap beter te leren kennen.
Door het feit dat ik ondertussen gepensioneerd ben en zelf geen gezin heb, is er bewust tijd voor de andere. Ik merk ook dat door het samenleven de vluchteling bijzonder snel de Nederlandse taal beheerst en dat zodoende communicatie rijker en vlotter kan verlopen.
Maar lichaamstaal spreekt boekdelen. Uit de mimiek en de lichaamstaal van iemand kan je heel veel ontdekken. Heel dikwijls kan je via het opvangen van deze signalen iemand écht helpen.

BONUS - Shout out to ...   📢

Timonthy P. Schmalz maakt, voor mij, schitterende beeldhouwwerken gelinkt aan de vluchtelingenproblematiek. 'Homeless Jesus' is er een mooi voorbeeld van.
Deze beeldhouwer verdient veel meer aandacht en waardering voor de wijze waarop hij de vluchtelingenproblematiek in beeld brengt.

Nominatie - Samenhuizer van de maand

De 'Samenhuizer van de maand' wordt maandelijks gekozen door anonieme nominatie van onze lezers.

Wil jij ook graag iemand nomineren voor 'Samenhuizer van de maand'? 
Vertel ons wie het is en waarom deze persoon zéker in aanmerking moet komen!