Nieuws

NIEUWS | Gemeenschappelijke woonprojecten op de Ecobouwers opendeur dagen

Bernard
Geplaatst op  

21/10/2024

Gratis binnenkijken in duurzame, bio-ecologische of passieve woningen. Enthousiaste eigenaars tonen hoe zij te werk zijn gegaan. Geen verkooppraatjes, maar échte ervaringen over hoe energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk.

De eerste twee weekends van november organiseren de Ecobouwers hun opendeurdagen. Een heel aantal gemeenschappelijk woonprojecten nemen deel. Hieronder overlopen we welke projecten je kan bezoeken.

Vrijdag 1 november 2024

Cohousing BioTope in het Bijgaardehof (10u)

Samenhuizen vzw
Cohousinggroep BioTope bestaat uit 19 gezinnen. De vervallen Malmarfabriek in Gent vervelde er tot 59 woonunits en een wijkgezondheidscentrum. We kiezen voor duurzaam en sociaal wonen in de stad. Het was van meet af aan een evidente keuze om duurzaam te verwarmen (hier ligt de focus tijdens de rondleiding) en te bouwen volgens de principes van de circulaire economie. Onderweg hebben we een schat aan ervaring opgebouwd. En die willen we graag delen!
De voorbije 3 jaar was cohousing Biotope één van de Energieambassadeurs van de provincie Oost-Vlaanderen. Tijdens Ecobouwers Opendeur tonen we graag ons bijzonder warmtesysteem. Deze technische rondleiding focust zich voornamelijk op het energiesysteem, andere aspecten van het cohousing project zullen slechts beperkt aan bod komen.

Zaterdag 2 november

BEN-woning als onderdeel van cohousingproject Eksternaest (10u)

Samenhuizen vzw
Deze BEN-woning maakt deel uit van een cohousingproject en is gebouwd met oog voor duurzaamheid en energie-efficiëntie. De materiaalkeuze is gebaseerd op een levenscyclusanalyse, waarbij onder andere gedeeltelijke leembezetting is toegepast voor een gezonde binnenklimaatregeling. De woning wordt verwarmd en gekoeld met een warmtepomp op aardwarmte, voorzien van passieve koeling om energieverbruik te minimaliseren.
De bewoners delen verschillende gemeenschappelijke ruimtes, zoals een keuken, atelier, logeerkamer, wasplaats, en coworkruimte. Zonnepanelen en een oplaadstation voor elektrische auto’s dragen verder bij aan de energiezuinigheid, samen met een ventilatiesysteem D voor optimale luchtkwaliteit.

Dit project kan je ook op 9 en 10 november bezoeken.

Een moderne nulenergie en kangoeroewoning - Ternat (10u) (14u)

Samenhuizen vzw

Een moderne nulenergie/kangoeroewoning met een terras met een vette knipoog naar de "Freiburger Bâchle".
Door al onze technieken in verband met energiezuinigheid hebben we een E-peil van maar 18. Door middel van Genvex lucht-lucht warmtepomp en luchtverwarming besparen we dan ook veel energie. 


Dit project kan je ook op 3 november bezoeken

Van werkmanshuisje tot gezinswoning + zorgunit voor grootouders - De Pinte (10u) (14u)

Samenhuizen vzw

Dit voormalige werkmanshuisje wordt gerenoveerd en verbouwd tot een gezinswoning, inclusief een zorgunit voor grootouders. Bij de renovatie is gekozen voor goede dakisolatie en een nieuwe aanbouw, waarbij milieuvriendelijke materialen zijn gebruikt in lijn met het beschikbare budget. 

De woning wordt uitgerust met geothermische verwarming, zonnepanelen en een warmtepompboiler. Daarnaast zorgen een energiemonitor, zonnestroomopslag en slimme sturing van de warmtepomp voor optimaal energiebeheer. Ook wordt een ventilatiesysteem D geïnstalleerd en is er een oplaadstation voor elektrische auto's voorzien.

Dit project kan je ook op 9 november bezoeken

Cohousing InDruk - Borgerhout (10u) (14u)

Samenhuizen vzw

Een grote cohousing met 18 private appartementen en gemeenschappelijke tuin, eetzaal met keuken, wasplaats, logeerkamer, atelier etc. Daarnaast een doorgedreven bio-ecologische woning, mede dankzij architectenatelier archi4 (app-gebouw in CLT, regenwaterrecuperatie, kalkhennep, leem, zonnepanelen...). Innovatieve groendaken

Dit project kan je ook op 3 november bezoeken

Sloop en heropbouw van een rijhuis om te delen met twee gezinnen - Gent (10u) (14u)

Samenhuizen vzw

Dit project betreft de sloop en heropbouw van een rijhuis, volledig uitgevoerd in houtskelet door Hota. Dankzij de sloop kon er een geothermische warmtepomp worden geïnstalleerd voor een duurzame energievoorziening. Bij de afbraak werd zo veel mogelijk materiaal gerecupereerd, zoals isolatie, deuren, parket, balken en dakpannen, om opnieuw in de woning te integreren. Het huis is ontworpen voor twee gezinnen die gemeenschappelijke ruimtes delen, waaronder de keuken, leefruimte, wasruimte, kelder, tuin en een dakterras.

De woning wordt voorzien van moderne duurzame technieken, zoals een ventilatiesysteem D, zonnepanelen en een douchewaterwarmtewisselaar. De combinatie van hergebruikte materialen, innovatieve technologieën en gedeelde ruimtes maakt dit project tot een ecologisch en sociaal vooruitstrevend woonconcept.

Zondag 3 november

Cohousing voor 2 gezinnen + studio - Bierbeek (10u)

Samenhuizen vzw

Deze cohousing is ontworpen voor twee gezinnen die een polyvalente ruimte en een gezamenlijke tuin delen. Naast de gezinswoningen is er ook een studio voorzien, bedoeld voor de tijdelijke opvang van mensen met een dringende woonbehoefte. 

Wat met duurzame technieken? Er werd gekozen voor een lucht-water warmtepomp en zonnepanelen. Kom een kijkje nemen om te zien hoe het er aan toe gaat in een cohousing met gedeelde ruimtes, en doe inspiratie op door de ecologische materialen en energiezuinige technieken. 

Zaterdag 9 november

Het Abtshof - Borlo (10u) (14u)

Samenhuizen vzw

In de dorpskern van het Haspengouwse Borlo verbouwen we een vierkantshoeve, die de basis vormt voor een sociaal, ecologisch en toekomstgericht project: het Abtshof.
We willen er een intergenerationele woongemeenschap vormgeven met een 12-tal woonunits en verschillende gemeenschappelijke ruimtes zoals een grote keuken en zaal, ateliers, logeerkamers,…
Het project is een coöperatie en omvat, naast de gebouwen en grote schuur, een stuk grond van 2 ha met een tuin, een zwemvijver, weide en landbouwgrond met nieuwe hoogstamboomgaard en groententeelt.
Het gaat om een ecologisch verbouwing waartij verschillende ecologische materialen gebruikt worden.

Verbouwing van hoeve met natuurlijk materialen - Mont-de-l'Enclus (10u) (14u)

Samenhuizen vzw

Een woning die tot op het bot werd aangepakt. De muren bleven overeind. Verder is dit 'nieuwbouw'. Al valt dat op het eerste zicht niet te zien. Het huis werd waar mogelijk heropgebouwd met recuperatiematerialen en alles wat er nieuw tegenaan kwam, is voor het grootste deel bio-ecologisch.

Er werd (af)gewerkt met rietmatten en leem, met fermacell, met kalk- en traskkalk pleisters,... In huis zorgt een massakachel voor de hoofdverwarming.  Zonnepanelen, een regenwaterput en een zonneboiler maken de woning voor een aanzienlijk deel zelfgenererend.

Cohousing Sint-Lievens-Houtem (10u)

Samenhuizen vzw

Een ecologische cohousing project in opbouw, twee wooneenheden zijn  reeds klaar. De bestaande woning en een oude stal werden grondig gerenoveerd met ecologische materialen. Zo werd het dak geïsoleerd met papiervlokken, de muur met houtwolplaten en de vloer met glasgranulaten.

Een toekomstige pelletkachel zorgt voor een aangename warmte in de winter. Hergebruik van materialen en regenwater. Varkensstal in (ruwbouw fase) wordt omgebouwd tot gezamenlijke ruimte oa. technische ruimte en multifunctionele ruimte.

Je kan dit project ook op 10 november bezoeken.

Kangoeroewoning in houtskelet met warmtepomp - Drongen (10u) (14u)

Samenhuizen vzw

Een Nul-energiewoning en tevens kangoeroewoning, die slim verwarmd wordt met een warmtepomp, aangevuld met zonnepanelen. De woning is een houtskeletwoning, opgevuld met hout- en minerale wol. Het dak is een groendak.


Je kan dit porject ook op 10 november bezoeken.

Cohousing de Okelaar - Meise (10u) (14u)

Samenhuizen vzw

Cohousingproject De Okelaar in Wolvertem, met 3 pijlers: ecologisch, sociaal en spiritueel. Een klooster en 2 schoolgebouwen zijn verbouwd tot 23 woningen.

Bio-ecologische verbouwing, met radicale en experimentele keuzes op vlak van materialen en organisatie: hellend groendak, kalkleempleister van eigen receptuur, schuimglasgranulaat met experimentele eco-chape, leemafwerking, bomen in huis, micro-warmtenet met lokale biomassa, bio-elektrische installaties, recuperatiematerialen, afwerking met leempleisters, fantastische rocket mass heater,...

Zondag 10 november

Ter Beemt in Zingem (10u) (14u)

Samenhuizen vzw

De Historiek van vierkantshoeve Ter Beemt in Zingem gaat terug tot 1730 en is een beschermd monument en dorpsgezicht. 7 gezinnen sloegen de handen in elkaar voor een grondige renovatie van dit complex. De voormalige herenhoeve, jeneverstokerij, wagenhuis, schuren en stallen worden binnenkort 7 wooneenheden met enkele gemeenschappelijke ruimtes (fietsenberging, stookruimte, atelier, polyvalente zaal) en tuin. Van bij de start van het project was iedereen het eens om zo ecologisch en energiezuinig mogelijk te renoveren met respect voor het authentieke karakter van de hoeve.
We geven graag een woordje uitleg over ecologische binnenisolatie met cellulose, 3-voudige beglazing, balansventilatie met warmteterugwinning, de gemeenschappelijke pelletketel en warmtenet, en niet te vergeten afwerking. Ook in verband met het cohousen kan u zich zeker informeren.
Tijdens de rondleiding zal iemand van Lab15 aanwezig zijn om jullie technische vragen te beantwoorden.

Cohousing WoestGoed - Wondelgem (10u)

Samenhuizen vzw

Woestgoed is een cohousingproject in de Gentse deelgemeente Wondelgem met 5 woningen, 3 appartementen en een gemeenschappelijk paviljoen. De site telt heel wat bomen die zoveel mogelijk behouden bleven en de gemeenschappelijke tuin onmiddellijk een uniek karakter geven. Dankzij de horizontale accenten in de gevels, het terugspringen van de bovenste bouwlaag en het gebruik van twee gevelmaterialen worden de gebouwen in hun beleving op een menselijke schaal gebracht.

Een gedurfde combinatie van passiefbouw en cohousing - Mechelen (10u) (14u)

Samenhuizen vzw

Dit project combineert passiefbouw, cohousing en volledig modulaire prefab-technieken! Enkele dagen voor de Opendeurdag zal de hele constructie gemonteerd worden. De prefabmodules maken een snelle opbouw mogelijk, terwijl de passieve bouwnormen zorgen voor een minimale energievraag. De woning is ontworpen met oog voor gemeenschappelijk wonen, met gedeelde ruimtes en voorzieningen voor een duurzaam en sociaal woonmodel.

Uitgerust met een warmtepomp, zonnepanelen, domotica, en een oplaadstation voor elektrische auto’s, is deze woning klaar voor de toekomst. Slimme technologieën, zoals een energiemonitor en sturing van de warmtepomp, samen met ventilatiesysteem D, garanderen een energie-efficiënt en comfortabel binnenklimaat.