Programma

Programma voor schooljaar 2019-2020: 

Les 1: zaterdag 6 oktober - START 

Hoe begin je aan een Samenhuisproject? Welk traject vat je aan en wat komt er bij kijken? Hoe belangrijk is het vormen van een visie op je project bij aanvang? Dit alles kom je in een notendop te weten bij deze sessie waarbij we de Samenhuizen Academy aftrappen. 
Lesgever: Luk Jonckheere

Les 2: zaterdag 9 november - nog te bepalen

 

Les 3: zaterdag 7 december - Juridische structuren voor cohousing

 Hoe geschikt is de VME (vereniging van mede-eigenaars) voor een cowonen- of cohousingproject? En hoe kan je je groep formaliseren in het voortraject en tijdens de bouwfase? Hiermee duiken we meteen in de zwaardere eerder technische thema's die we aansnijden met de Samenhuizen Academy. Je mag echter evenveel sessies omtrent de soft skills en het menselijke aspect van samenhuizen verwachten. 
Lesgever: Roland Timmermans, advocaat

Les 4: zaterdag 11 januari - nog te bepalen

 

Les 5: zaterdag 1 februari - zonder visie ben je nergens: hoe schrijf je een goede interne en externe visie?

Hoe schrijf je een goede visie? Welke onderwerpen moeten daar zeker in staan en welke juist niet? Wat is het verschil tussen een interne en externe visie? Welke rol speelt PR in deze fase en hoe kun je dat aanpakken?

Lesgevers: Hanneke Beld en Mare Nynke Zijlstra van Bureau Viertel

Les 6: zaterdag 7 maart - besluiten met plezier

Welke besluitvormingsmodellen zijn er en welke passen het beste bij jullie groep? Hoe kun je efficiënt vergaderen? En kan het dan ook nog gezellig zijn?

Lesgevers: Hanneke Beld en Mare Nynke Zijlstra van Bureau Viertel

Les 7: zaterdag 4 april - dromen op de vierkante meter

Een Programma van Eisen maken: hoe doe je dat? Wat moet er in en hoe specifiek moet je zijn? Van welke wetten en regels moet je op de hoogte zijn?

Lesgevers: Hanneke Beld en Mare Nynke Zijlstra van Bureau Viertel

Les 8: zaterdag 9 mei - nog te bepalen

 

Les 9: zaterdag 13 juni - Hoe maximaliseer je de meerwaarde van je cohousingproject?

We gaan ter plaatse kijken in een cohousingproject. De focus van ons bezoek ligt op hoe je het schaalvoordeel van een cohousing op sociaal en ecologisch vlak ten volle kunt benutten. Denk hierbij aan ecologisch renoveren / verbouwen als groep, autodelen, het betrekken van de buurt en opstarten van initiatieven zoals voedselteams.