Blogs

BLOG | SAMENHUIZENREIS '22 | Gumm Cohousing in de kijker.

Isabelle
Geplaatst op  

21/06/2022

Van 3 - 6 juni 2022 reisde Samenhuizen vzw langs woongemeenschappen in Vlaanderen en Nederland.
We bezochten 9 projecten op 4 dagen tijd en gingen op zoek naar inspiratie én kennismaking. 

Nu blikken we terug op een geslaagde reis en zetten de bezochte projecten één voor één in de kijker.

Gumm Cohousing in de kijker.

Dit jaar bezoeken we met 30 deelnemers 9 projecten in Vlaanderen en Nederland. Het is de eerste keer dat we in Vlaanderen blijven én dat we toeren met een kleiner aantal medereizigers. De meeste woongemeenschappen die we bezoeken zijn vrij recente realisaties.

We gaan van start in Mechelen.

Gumm cohousing startte in 2013 toen drie pioniers de handen in elkaar sloegen om aan een cohousingverhaal te werken in Mechelen. In de loop van 2014 werd de groep uitgebreid tot 10, 15, 20 personen. Dankzij een tip van de stad Mechelen kregen ze in 2015 de Gummarus site, aan de rand van Mechelen, een voormalig scholencomplex, in het vizier.

Na een positieve haalbaarheidsstudie tekenden ze in september 2016 de aankoopbelofte met 12 gezinnen. Tegen de aankoop in maart 2017 waren ze met 20 gezinnen, om uiteindelijk uit te groeien tot een groep van 25 gezinnen. In 2020 Herdoopten ze het Gummarushof naar Gumm, ze nemen een nieuwe huisstijl aan en starten de bewoning. De eerste bewoners arriveren in 2021.

Het buitengebied en de collectieve ruimtes zijn bij ons bezoek nog niet voltooid. Op de grote binnenplaats wordt een wadi gegraven en er staan enkele oude bomen. Gloednieuwe hagelwitte fietsenstallingen staan klaar voor gebruik. Elke gelijkvloerse woning heeft een terras dat aansluit op de gemeenschappelijke buitenruimte. De woningen op de verdiepingen hebben een verbrede passerelle. Het ziet er veelbelovend uit qua interactie.

De juridische vorm van deze cohousing is een VME (Vereniging van Mede-Eigenaars). Elke bewoner is eigenaar van zijn/haar unit + een % van de gemeenschappelijke delen.

Op de hoek van het complex bevindt zich het Gummhuis, het is een gemeenschappelijke plek waar de bewoners hun talenten en creativiteit kunnen beleven, samen zijn met elkaar, met vrienden of familie of er gewoon gebruik van kunnen maken voor een activiteit die iets meer ruimte nodig heeft. Concreet zullen de bewoners een keuken, een grote polyvalente ruimte, bibliotheek, speelkamer, hobbyruimtes en legeerkamers delen. Er wordt ook een wasbar en atelier gedeeld. En niet te vergeten : de Gumm-tuin, de ontharde voormalige speelplaats van 2300m2.

Gumm is een intergenerationele cohousing waar nu 38 volwassenen en 13 kinderen huizen. De units zijn tussen de 40 en 130m2 groot en kijken allemaal uit op de binnenplaats. Eén van de woningen is een zorgwoning.

De verwarming gebeurt met warmtepompen, daarvoor beschikt elke woning over een eigen toestel in de technische ruimte. Het gebouw is geïsoleerd met cellulose. Er is een schroeflift, die trager en wat goedkoper is dan een 'gewone' lift. Maar even nuttig om de boodschappen op de tweede verdieping te krijgen. De woningen zijn zo ook rolstoeltoegankelijk.

De Gummzaal in de voormalige kerk wordt een ontmoetingsplek waar niet alleen de bewoners, maar ook ondernemers en gemeenschappen uit de buurt hun ding kunnen doen. Dit kan gaan van een wekelijks buurtcafé of yogales, een tentoonstellingsruimte voor een lokale kunstenaar, theater of muziekvoorstelling, een ruimte voor lezingen en workshops. De focus ligt daarbij op activiteiten die de sociale cohesie tussen de bewoners, de buurt en Mechelen (en zijn natuur) stimuleren. Op dit moment is de ruimte nog een stockruimte voor fietsen en ander materiaal van de bewoners.

De bewoners verzorgen voor ons een heerlijke lunch, die we gebruiken in de toekomstige commonhouse.
Waarna we terug op pad gaan richting Wolvertem voor het tweede bezoek van de dag aan Cohousing De Okelaar.

Benieuwd? Lees onze volgende blog in deze reeks 'SAMENHUIZENREIS '22 - De Okelaar in de kijker'.

Ga je graag zelf mee op de volgende reis?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Inschrijven kan hier of onderaan de webpagina.

Volg Gumm op facebook en instagram of neem een kijkje op hun website.


Samenhuizen vzw