Blogs

BLOG | SAMENHUIZENREIS '22 | De Sijs in de kijker.

Isabelle
Geplaatst op  

27/06/2022

Van 3 - 6 juni 2022 reisde Samenhuizen vzw langs woongemeenschappen in Vlaanderen en Nederland.
We bezochten 9 projecten op 4 dagen tijd en gingen op zoek naar inspiratie én kennismaking. 

Nu blikken we terug op een geslaagde reis en zetten de bezochte projecten één voor één in de kijker.

De Sijs in de kijker.

Na ons bezoek aan De Okelaar (lees de blog hier) rijden we richting Leuven voor een bezoek aan Cohousing De Sijs.

Het beschermde Sijsgebouw (waarvan nu behalve de nok niets meer te zien is) was vroeger een winkeltje en clandestien buurtcafé. Tijdens de verbouwingen werd duidelijk dat dit beschermde gebouw het niet zou halen. Maar de Sijsjes doen de geschiedenis eer aan en voorzien hun gemeenschappelijke functies in het oude/vernieuwde gebouw.

De realisatie van Cohousing De Sijs is het resultaat van een projectoproep die werd uitgeschreven door AGSL (Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven), waarvan de groep 'De Sijs' laureaat werd. I.f.v. betaalbaarheid werd de site door AGSL in erfpacht gegeven aan de cohousinggroep voor een periode van 99 jaar. De ontwikkeling van het project startte in 2014, het werd opgeleverd in 2020. Het project werd begeleid door Cohousing Projects.

De Sijs is een nieuwbouw cohousing voor 12 units. Enkel de basis is van beton, het woongedeelte is een volledige houtskeletbouw met houten schrijnwerk. Het gebouw werd aan de buitenkant geïsoleerd met kurk. De terrassen kijken uit over de centrale tuin die een rustpunt biedt in een drukke omgeving.

De appartementen zijn tussen de 55 en 113m2 groot. Daarnaast delen de bewoners een commonhouse -Het Sijsgebouw- met zaal en keuken, coworking, wassalon, living en atelier.

De bewonersgroep is intergenerationeel en bestaat uit 18 volwassenen en 9 kinderen. De groep eet één keer per week samen en heeft één keer per maand een werkdag.

Ze koken voor ons een smakelijk avondmaal, we genieten nog wat van hun gezellig terras en stappen dan -collectief- via de velden van de Abdij van het Park richting jeugdherberg.

De volgende dag rijden we richting Nederland voor een bezoek aan Boschgaard.
Benieuwd? Lees onze volgende blog in deze reeks 'SAMENHUIZENREIS '22 - Boschgaard in de kijker'.

Ga je graag zelf mee op de volgende reis?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Inschrijven kan hier of onderaan de webpagina.

Volg De Sijs op facebook of neem een kijkje op hun website.
Samenhuizen vzw