Blogs

BLOG | Reisdag 2: rondom Lyon

roland
Geplaatst op  

09/05/2024

Dag 2: donderdag 9 mei

Na een uitgebreid ontbijt vertrekken we naar Chamarel les Barges in Vaulx-en-Velin, een randstad van Lyon. Het is een woongemeenschap van 16 eenheden voor senioren. We zien een ecologisch gebouw van 4 hoog met op elke verdieping 4 compacte appartementen. Alle appartementen zijn van het type 2 (d.w.z. 1 leefruimte + 1 slaapkamer), behalve 2 ervan zijn er van het type 3 (1 leefruimte + 2 slaapkamers). Er zijn 2 gastenkamers (waarvoor de bewoners €1/nacht betalen, externe gasten betalen €5/nacht).

De ruime gang op elke verdieping is voor een deel ingericht door het collectief (boekenkasten met op elke etage een ander aanbod) en een ander deel naar de smaak van de bewoners die die verdieping bewonen. Zo kreeg elke verdieping een andere stijl.

Het gelijkvloers bevat alle gemeenschappelijke functies: een wasruimte, atelier (super ordelijk georganiseerd!), een polyvalente ruimte (ook voor tentoonstellingen en theatervoorstellingen), de vrolijke tuin, de technische ruimte, het tuinatelier, een bureel,… Op het dak worden bijen verzorgd, de groep verwerkt honing.

De bewoners zijn collectief eigenaar van het gebouw (omdat ze aandelen in de coöperatie hebben). Ze betalen een woonbijdrage waarmee de coöperatie de leningen kan terugbetalen die werd aangegaan om de bouw te financieren. Wanneer kandidaat-bewoners lid worden van de coöperatie, kopen ze aandelen ter waarde van €30.000. De coöperatie kreeg bovendien 3 subsidies van telkens €70 000. Beide bedragen samen vormden de basis voor een lening bij de bank. De aandelen worden niet opgewaardeerd omdat ze het project betaalbaar willen houden, ook voor de toekomstige generaties, een ideologische keuze.

In Chamarel wonen 18 60-plussers, koppels en alleenstaanden. Wekelijks is er een vergadering met alle bewoners en één keer per maand wordt er een algemene vergadering gehouden met de 40 leden van de vereniging (dus ook met hen die er niet wonen). De groep investeert in een goede communicatie. Ze eten daarentegen niet samen op systematische basis. Er zijn verantwoordelijken voor verschillende taken zoals: de tuin, het atelier, de evenementen, de wasruimte, de technieken,… De bewoners hebben begrip voor de verschillende inzet, die varieert immers volgens de gezondheidstoestand, de tijd, goesting en capaciteiten. Maar, iedereen doet iets.

Chamarel is met het openbaar vervoer goed verbonden met de stad.

Het is een zeer goed georganiseerde woongemeenschap. Er zijn veel afspraken rond het gebruik van het gebouw, maar dat schept duidelijk rust.

Na de lunch in het zonnetje trekken we verder naar Le Coteau de la Chaudanne in Grézieu-la-Varenne (de namen alleen al ☺). We komen terecht in een semi-landelijke omgeving: veel groen, een stromende beek, laagbouw, … op 15km van het centrum van Lyon.

In deze omgeving vond een initiatiefgroep 12 jaar geleden een stuk grond, eigendom van een ouder echtpaar uit de buurt. Het toen pas gepubliceerde PLU (Plan Local d’Urbanisme) legde een uitgebreid ontwikkelingsplan op voor het perceel in kwestie: het realiseren van een sociale woonmix met 35% sociale woningen, verdichting van de woningen, groene corridor, natuurgebied en wegverbeteringen.

Waar de initiatiefgroep het plan had opgevat om een cohousing op te richten werd ze door deze omstandigheden ontwikkelaar van een woonwijk die 36 woningen telt: 17 sociale woningen gebouwd door Alliade, 6 vrijstaande woningen (in eigendom) en de 12 woningen (+ commonhouse) van het participatief woningbouwproject (een mede-eigendom).

Het is een onvoorstelbare klus die er geklaard werd. Het vinden van een sociale huisvestingsmaatschappij die hierin wilde meestappen, het zoeken en vinden van 6 kopers voor de individuele huizen en daarnaast nog geïnteresseerden voor de cohousing,… Ze deden het, en zelfs op relatief korte termijn. Hoedje af.

Er wonen nu 9 senioren, 9 volwassenen in de actieve leeftijd en 15 kinderen. Alle volwassenen zijn mede-bestuurder van de VME. Op vrijdagavond organiseren ze een apéro en op zondagavond een mededelingen-moment. Ze vergaderen regelmatig en werken samen in verschillende werkgroepen.

Na dit bezoek zakken we – samen met Odette, Christian en Michelle, de gidsen van het laatste bezoek – af naar een sociaal restaurant “La petite Syrienne” in een naburige tiers-lieu. Er wordt druk gezoemd, indrukken verwerkt, details besproken, verder geïnterviewd,…
Een geslaagde dag.
Samenhuizen vzw
Samenhuizen vzw
Samenhuizen vzw
Samenhuizen vzw