Nieuws

26.03.2023 | Housing Action Day

Bernard
Geplaatst op  

07/03/2023

Van 24 maart tot en met 2 april 2023 gaan wij door heel Europa de straat op voor het recht op wonen en de stad, en tegen de absurd gestegen kosten van ons noodzakelijke levensonderhoud.

Op ZONDAG 26 MAART komen Vlaanderen, Brussel en Wallonië SAMEN op straat voor betaalbaar wonen! We verzamelen om 15u in de Sint-Mariastraat 1080 Sint-Jans-Molenbeek (metrostation Graaf van Vlaanderen), en wandelen naar het Vossenplein in de Marollen.

Een Gentse Delegatie verzamelt om 13:30 in het Station Gent-Sint-Pieter, om samen naar de betoging te gaan.

Deze actie wordt georganiseerd door de Europese Actie Coalitie voor het recht op wonen en de stad (EAC) Dit zijn een aantal eisen die ze stellen.

1.HET RECHT OP WONEN
Adequate huisvesting voor iedereen. Een verbod op huisuitzettingen, decriminalisatie van kraken, huurprijsregulering, een drastische verlaging van de huren, het afschaffen van onwettige hypotheek- en schuld constructies die mensen uit hun stabiele woonruimte drijft, het opeisen van leegstaande woonruimte, het onteigenen van huisbazen, een uitbreiding van publieke en sociale duurzame huisvesting, huisvesting geen opvangkampen…

2.HET RECHT OP DE STAD
Een einde aan privatisering van de publieke ruimte, democratische stedelijke en landelijke planning volgens de behoeftes van bewoners en de leefomgeving, een einde aan de vervolging en criminalisering van daklozen, een einde aan toeristificatie, commercialisatie, gentrificatie en alle vormen van commodificatie van onze ruimte…

3.GEEN EXPLOITATIE VAN ONS ESSENTIËLE LEVENSONDERHOUD
Een verbod op exploitatie van publieke goederen, energie en verwarming voor iedereen, geen huisuitzettingen als gevolg van energieschulden, betaalbare prijzen voor basis behoeftes, alle essentiële sectoren in publieke handen zoals, energie, water, communicatie en transport, duurzame energie voor iedereen…
Laten we onze strijd verenigen over landsgrenzen! Overtuig je buren, familie, vrienden, kennissen en collega's: laat je zien op de Housing Action Day 2023 op 26 maart!

Breng je eisen in woord, muziek en beeld. In Vlaanderen leggen we dit jaar de nadruk op:

- verbod op uithuiszetting
- meer sociale woningen
- verlaging van de huurprijzen

Iedereen is welkom om in je eigen omgeving bij lokale acties je stem te laten horen en vanaf 15u in Brussel mee te komen betogen voor een duurzaam en betaalbaar wonen.

Zien wij jouw daar?