Gemeenschaps- en centraal wonen op het Wereldwijde Web

Hoe begin je een speurtocht naar allerlei lekkers i.v.m. woongemeenschappen op het internet? Allereerst door het vinden van de juiste zoektermen. Vergeet alle woorden met 'gemeenschap' of 'commune' erin, veel bruikbaars leveren die niet op. Als internaut met interesse voor het groepsgewijze wonen doe je het voortaan minstens met "centraal wonen" of "woongroep". Voor een internationale queeste gebruik je respectievelijk "cohousing" of "shared housing". Welkom in de wonderlijke wereld van woongroepen op het World Wide Web!
Het volgende artikeltje vermeldt alvast enkele van de meest interessante webstekjes. Laten we beginnen bij onze noorderburen

In Nederland zijn al sinds het begin van de jaren '80 enkele centraal wonen-projecten gestart. Typisch aan de Nederlandse centraal wonen-gemeenschappen is dat ze regelmatig een groot aantal huishoudens herbergen. Groepen van meer 50 personen zijn geen uitzondering. Een mooi voorbeeld van zo'n project is het Aardrijk. Het Aardrijk bestaat ondertussen bijna 12 jaar en ondertussen hebben ze ook een prachtige website gemaakt: http://www.aardrijk.nl/

Je leert er ook hoe zich in de loop der jaren georganiseerd hebben en welke activiteiten er zoal plaatsvinden.

Ook het Gemeenschappelijk Wonen Project Nieuwegein heeft uitgebreide pagina's op het web staan die hun niet erg originele naam snel doen vergeten. (http://www.pen.nl/gw/) Dit project is eigenlijk een mengvorm tussen gemeenschapswonen en centraal wonen aangezien er oorspronkelijk enkel clusters van woongroepen binnen de grotere (centraal wonen-) eenheid bestonden. Tegenwoordig zijn er ook zelfstandige wooneenheden gevormd.

Iets waar we helemaal wild van worden is het bestaan van een Landelijke Vereniging Centraal Wonen (LVCW: http://www.lvcw.nl/) in Nederland. De LVCW wil "het totstandkomen van CW-projecten bevorderen door informatie ter beschikking te stellen aan initiatiefgroepen en belangstellenden". Maar de LVCW-ambitie gaat verder dan dat. Wat dacht je van volgende doelstellingen: "het behartigen van de belangen van opgeleverde projecten; het leveren van bijdragen aan de beleidsontwikkeling door de rijks- en plaatselijke overheden op het gebied van volkshuisvesting en het mogelijk maken en bevorderen van informatie en ervaringsuitwisseling tussen de aangesloten centraal/gemeenschappelijk wonen projecten."
Op de site vind je niet zo heel veel informatie, maar bijvoorbeeld wel links naar pagina's van vele Nederlandse CW-projecten.
Onthoud ook alvast dat er op de nationale ontmoetingsdag op 1 mei iemand van de LVCW komt praten over de inhoudelijke werking van deze vereniging!

Als we nu met behulp van onze zoekrobot en de juiste Engelse zoektermen de grote plas oversteken dan merken we dat 'cohousing' er meer dan 'alive and kicking' is!
De grootste meneer onder de cohousing verenigingen heet er The Cohousing Network (TCN:
http://www.cohousing.org/). De organisatie heeft vergelijkbare doelstellingen als de Nederlandse LVCW. En bovendien een veel mooiere en completere website Je vindt er achtergrondinformatie, vele links naar meer informatie, links naar sites van bestaande cohousing-communities in de VS, discussiepagina's en zelfs ('t blijft Amerika natuurlijk) een shop Ze houden ook een lijst bij van cohousing/ centraal wonen-projecten overal ter wereld (voor zover de bezielers ervan minstens over een e-mail adres beschikken). België komt (nog?) niet voor onder het kopje "Community Index Overseas".

Nog een Amerikaanse topper is "Cohousing Research and Education" via
http://www.aiid.bee.qut.edu.au/~meltzer/ Anders dan de naam doet vermoeden niet zo heel veel achtergrondartikels maar vooral een toegankelijke manier tot veel data, plattegronden en foto's van een twintigtal cohousing-projecten in de VS. Benieuwd of sommige ervan jullie evenveel doen watertanden en dromen als mij
Bekijk er bijvoorbeeld eens de foto's van "New View Cohousing" in Acton en "Puget Ridge Cohousing" in Seattle. Ik geef het toe: projecten voor kapitaalkrachtige groepen en ook: in de VS is er misschien nog wat meer plaats voor nieuwbouw dan in ons iets meer volgebouwde landje Maar als het je een troost mag wezen: "N Street Cohousing" was ooit een ordinaire huizenrij in een doodgewone straat. In 1986 heeft men er de achtertuinen verbonden om zo meer "gemeenschap" te creeëren.

Als afsluiter heb ik nog http://www.ic.org liggen. De 'ic' staat voor "intentional community", een term die zowel centraal wonen, gemeenschapswonen, communes, eco-dorpen en andere al dan niet uitgewerkte droomideeën omsluit. Vooral interessant hier is het 'resources'-gedeelte. Het bevat inhoudelijk gerangschikte links naar honderden artikels, webpagina's, boektitels enzomeer over de meest uiteenlopende onderwerpen die maar enigszins met het groepsgewijze wonen in verband kunt brengen!

Nu nog een modem die dit alles redelijk vlot kan verwerken en je bent vertrokken

Roland Kums
(schrijver dezes schuimde een jaar lang het web af op zoek naar info i.v.m. zijn eindverhandeling over woongroepen en centraal wonen-projecten; aarzel niet om je reacties, opmerkingen en/of bijkomende informatie per electronische post op te sturen!)


En als extraatje nog deze

in België :
http://www.inti.be/ecotopie
http://www.ecovillages.org/belgium/PaixDieu
http://users.skynet.be/platform.wonen

in Groot-Brittanië :
http://web.ukonline.co.uk/bristol.goodwill/amadea
http://www.findhorn.org
http://www.hopenetwork.org.uk

en verder nog :
http://www.gaia.org
http://www.ecovillages.org
http://www.infoteam.com/nonprofit/nica
http://www.sharedliving.org
veel plezier

Reacties

It's my immense fulfillment to visit your blog and to like your gigantic posts here. It is a standout amongst the most phenomenal blog that I yet appreciate. All the substance gave here is easy to peruse and pursue. I can encounter that you paid much mindfulness for those articles, as every one of them make cerebrums and are exceptionally useful. Affordable Essay Services/7dollaressay