Lokaal beleid

Een van de zaken die naar voor kwam in ons onderzoek "Samenhuizen in België" uit 2010 is de belangrijke rol van steden en gemeenten. Nog steeds blijft het op de hoogte brengen van ambtenaren en mandatarissen van de thematiek, bijhorende knelpunten en onze aanbevelingen een belangrijk werkpunt.

In maart 2012 lanceerde Samenhuizen vzw daarom een folder voor steden en gemeenten "Samenhuizen in je lokaal beleid". Maart 2013 kwam er een tweede druk. Hierbij werden er zes praktijken toegevoegd. De folder is hieronder digitaal vrij ter beschikking en kan gratis opgevraagd worden op info@samenhuizen.be.
Folder Samenhuizen in je lokaal beleid (pdf)

Tegelijkertijd lanceerden we het Charter Samenhuizen. De ondertekening ervan door een stad of gemeente betekent een signaal voor haar inwoners, andere steden en gemeenten en hogere overheden dat zij hier de komende jaren werk van wil maken. Ondertussen ondertekenden al 28 Vlaamse steden en gemeenten het Charter: zie register.
Charter Samenhuizen (pdf)

In 2015 verscheen ons onderzoek naar woningdelen in opdracht van de Provincie Antwerpen. Dit bevat het huidige wettelijke kader en vele praktijkvoorbeelden.

Pilootprojecten die als voorbeeld kunnen dienen:
- Tolhuislaan Gent van het AG Stadsontwikkelingsbedrijf Gent (sogent)
- Abbeyfield Etterbeek en Watermaal-Bosvoorde
geWOONte-breker Beerse
- Wedstrijdreglement duurzame wooninitiatieven Sint-Niklaas
- Het project Bethunestraat Gent is de tweede site die sogent aan een groep te koop stelt.
- Wedstrijd tuindelen Brugge: artikel bij lancering, artikel bij toekenning
- Leuven lanceerde een project op de Geldenaaksebaan

Dankzij de Vlaamse overheid, subsidie van LNE Dulomi, kunnen Samenhuizen vzw en BBL in 2014-2015 vijf lokale woonactoren begeleiden bij het lanceren van hun project gemeenschappelijk wonen. Meer info op de projectwebsite Gemeenschappelijk eco-wonen
Meer tips voor je lokaal beleid vind je in de presentaties van de studiedag van 28 januari 2014:
- Presentatie Gemeenschappelijk wonen in het lokaal beleid, lokale actoren spelen een sleutelrol
- Presentatie Projectoproepen gemeenschappelijk wonen door lokale overheden in Duitsland en Frankrijk

Op 20 mei 2016 organiseerden we een inspiratiedag voor lokale besturen en planners te Tielt. Alle presentaties kan je terugvinden op deze pagina van onze mede-organisator de provincie West-Vlaanderen.

Tags: