De Kaasdroger

zaterdag 20 mei
Zaterdag om 10u en 14u

Rondleiding zaterdag om 10u en om 14u.

De Kaasdroger is een co-wonen project van vier gezinnen (variërend qua aantal leden). Hun woonidee ziet er als volgt uit:

Privatieve delen: 4 woningen met aansluitende privé-tuin

Gemeenschappelijke ruimten:

- Multifunctionele zolderruimte (de graanzolder)
- Functionele ruimten (wasplaats, werkruimte, berging, fietsenstalling,...)
- Mogelijks een gemeenschappelijke logeerkamer, bib, meditatieruimte

Projectruimte 'De Broeikas'

Gemeenschappelijke tuin met moestuin, weides, stal, serre, tipi, vuurplaats, composttoilet en een buitenspeelruimte voor kinderen met originele speeltuigen

Essentieel in een samenhuisproject is overleg. Heel concreet is er tweewekelijks een vast overlegmoment ingepland. Na een rondje 'hoe gaat het ermee?' inventariseren ze agendapunten die ze vervolgens één voor één overlopen. Soms plannen ze een extra overleg dat wat langer duurt als ze meer inhoudelijk over een aantal thema's willen doorpraten. 

Buiten het overleggen werken ze ook samen. Momenteel gaan de werkdagen door op zaterdagen, om de twee weken. Gewoonlijk werken ze van 9 tot 18u aan een gemeenschappelijk project en achteraf eten ze samen. Elk gezin kookt om beurt. Ook voor de kinderen wordt, al dan niet samen, gezorgd. Naast overleggen en spelen maken ze soms ook tijd vrij voor gezamenlijke activiteiten als brunchen, spelletjes spelen, naar een film kijken, samen gaan zwemmen.

Financiën: Voor het verdelen van de kosten hanteren ze verschillende verdeelsleutels. Uiteraard is het niet altijd even eenvoudig om tot een juiste verdeelsleutel te komen. Als ze praten over financiën of andere zaken proberen ze zo helder en persoonlijk mogelijk te communiceren. De troeven die we keer op keer inzetten als het even wat moeilijker loopt zijn geduld, empathie en openheid. Ook het loslaten van oordelen is een belangrijke stap naar begrip. 

Eén van de meerwaarden van samenhuizen is het ‘broeikaseffect’. Een broeikas waarin allerlei projecten tot rijping kunnen komen. Samenhuizen biedt die meerwaarde, niet alleen structureel maar ook emotioneel. De dromen van de bewoners op dit niveau zijn de uitbouw van een grafiekatelier, het oprichten van een inspirerend verblijf, het ontvangen van groepen kinderen voor allerlei educatieve en creatieve projecten, het organiseren van workshops en lezingen omtrent ecologisch bouwen, een tentoonstellingsruimte, een repetitieruimte voor muzikanten, een coaching praktijk, ...

De Kaasdroger is verankerd in de buurt, het dorp en de gemeente. Ze staan open voor lokale initiatieven en stellen hun faciliteiten ook ter beschikking van lokale verenigingen.

Groepssamenstelling: gezinnen met kinderen

Juridisch: 
Mede-eigendom
Aantal units: 
4

De Kaasdroger

Postcode: 
3370
Gemeente: 
Boutersem
Stad: 
Neervelp
Straat en nummer: 
Klein-Heidestraat 28A-E
lat: 
50.820422
long: 
4.8092406